Trăim în țara cu cele mai mult mame minore din Europa, în țara în care 1 din 10 mame are sub 19 ani, rata de abandon școlar se apropie vertiginos de 20%, iar mortalitatea maternă în rândul tinerelor ne aduce în fruntea unui nou clasament al rușinii.
Anul 2015. 9282 de minore devin mame. Dintre acestea 676 au vârste cuprinse între 10 și 14 ani. Suntem tot în 2015. Sistemul public de sănătate românesc alocă 33 de milioane de euro din cauza lipsei de informare a adolescenților cu privire la bolile cu transmitere sexuală și a modalităților de protecție împotriva acestora, precum și împotriva sarcinilor nedorite, așa cum arată Adriana Radu, fondatoarea programului Sexul versus Barza.
33 de milioane de euro!!! De apropae 17 ori mai mult decât suma pe care statul ar avea-o de investit dacă ar opta pentru înființarea unui program de educație pentru sănătate sexuală, care să fie predat în școli, ca orice altă materie, ținând cont de nevoia reală de a-i informa pe tineri despre riscurile existente în urma contactului sexual neprotejat.
Și atunci ne întrebăm de ce? De ce la noi nu se poate implementa cu normă întreagă (spun cu normă întreagă pentru că există în prezent un procent „semnifictiv” de 4,73% școli care au inclus în curriculă opționalul Educație pentru Sănătate) un astfel de program care să scutească statul de niște cheltuieli suplimentare, iar pe tineri de multiplele suferințe la care sunt expuși din cauza lipsei de informare:
contaminarea unor boli cu transmitere sexuală (Sifilis, SIDA etc.);
saricini nedorite;
avorturi;
decese cauzate de avorturi;
abandon școlar.
Motive sunt nenumărate. De la inhibițiile puerile ale părinților care nu concep ideea de a-și lăsă odraslele să ia contact cu realitățile sociale ale lumii în care, vrând, nevrând, suntem nevoiți să trăim, până la temerile BOR, care consideră că un astfel de program reprezintă, de fapt, un curs de sexologie, ce ar da naștere unor manifestări homosexuale în lanț (declarația purtătorului de cuvânt al BOR aici). Secolul 21, ești cu noi??! Just checking...
Conform publicației Adevărul, în Estonia (țară care, fie vorba între noi, s-a dezvoltat extraordinar de mult în ultimele decenii, deși este ceva mai mică decât Ardealul nostru și a fost parte integrantă a Marelui URSS până mai ieri alaltăieri) din 2001 încoace, educația sexuală este materie obigatorie în școli. Și culmea, nu s-au înregistrat înscrieri noi în clubul homosexualilor. Nici mai mulți pedofili sau violatori. În schimb, ceea ce s-a constatat este cât se poate de eficace. După numai opt ani, procentul noilor cazuri de sifilis înregistrate în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 14 și 25 de ani s-a redus cu 43%, iar în cazul HIV-ului, cu 96%. E ceva, nu?
Ca să nu mai menționez faptul că studiile realizate de Centrul Național pentru Statistici în Sănătate din Statele Unite ale Americii au arătat că implementarea unui astfel de curs întârzie primul contact sexual, atât în cazul fetelor, cât și al băieților, datorită înțelegerii mult mai clare a implicațiilor adiacente.
Probleme birocratice sunt multe, că deh, așa e în tenis: de unde să iei profesori dispuși să predea un astfel de curs, de unde bani de manuale și de alte materiale auxiliare (nu vă gândiți la prostii) și multe altele asemenea. Dar ceea ce ne lipsește cu adevărat nu sunt fondurile, nu este personalul, ci inițiativa. Dorința reală de a face ceva, de a schimba ceva la acest capitol și, totodată, în viața a mii de adolescenți.
Pentru că cel mai grav lucru pe care îl putem face este să nu facem nimic. Să ne ascundem în spatele indolenței, a nepăsării și a ignornaței și să lăsăm lucrurile să se întâmple de la sine, doar pentru că sunt #tabu. (Cât se poate de greșit!!!)
Anual, peste 70000 de femei recurg la avort. 1 din 10 femei este adolescentă.
Cam câte astfel de cazuri credeți că ar putea fi evitate dacă tinerii și populația, în genere, ar fi informată cu privire la astfel de aspecte absolut firești?
Dacă și tu consideri că educația pentru sănătate sexuală ar trebui să reprezinte un program la îndemâna fiecărui tânăr din România, te invit să accesezi și să semnezi petiția de mai jos. Pentru că educația sexuală NU este despre cum să faci sex!
Maria Aida Cărămidaru
Comments