top of page

30 de ani de democrație

Decembrie 2019. 30 de ani de la manifestările revoluționare care au schimbat pentru totdeauna traiectoria României și care au permis crearea treptată a unui cadru menit să asigure dezvoltarea postcomunistă. 30 de ani de democrație (mai mult sau mai puțin autentică), de speranțe deșarte, menținute în viață de figuri politice, în care românul de rând a văzut adevărați pui de Mesia, veniți să restabilească dreptatea și pacea pe pământ.

La aniversarea celor 30 de ani de la evenimentele din decembrie '89, echipa Recorder a realizat un documentar demn de Oscar, care prezintă într-o manieră dureros de sinceră cursul evenimentelor din ultimele trei decenii.

Un documentar pe care îl recomand tuturor, indiferent de vârstă, gen ori afinități politice, pentru că ilustrează, fără menajamente, un capitol important din viața unui popor vulnerabil, manipulat, ademenit de vântul schimbării și de gustul libertății, transformate peste noapte din ideal, în povara unei națiuni neinițiate. Un fel de colivie de aur în care românii au intrat de bună voie, plătind cu prețul propriilor iluzii pentru alimentarea unor egouri infatuate și a unor conturi ce aveau să contorizeze, în doar câțiva ani, multe zerouri.

Sunt trei ore de film cât trei manuale de istorie puse cap la cap pentru a reface, pe înțelesul tuturor, cei 30 de ani de democrație pe care România și românii i-au avut de tranzitat pentru a ajunge la maturitatea politică și socială de astăzi.

Carențe sunt multe în continuare, asta e cert. Poate că la vie n'est pas en rose, dar cu siguranță trăim cel mai bun scenariu din ultimii 30 de ani. Acest articol nu este, așadar, despre cât de multe ar trebui și ar putea fi îmbunătățite, ci despre câștigul extraordinar al românilor de pretutindeni conferit de realizarea acestui documentar-monument și, mai ales, despre efortul echipei de producție de a lăsa posterității testamentul unei generații.


Documentarul îl găsiți aici: https://www.youtube.com/watch?v=uUbN6DXJwFg&t=1s



Maria Aida Cărămidaru

Sursă foto: recorder.ro

134 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page