top of page
Poza scriitoruluiMaria Aida Caramidaru

Once Upon a Time in Hollywood: o radiografie a visului american

Actualizată în: 20 sept. 2019

Avându-i drept protagoniști pe inconfundabilii monștri ai cinematografiei contemporane - Leonardo DiCaprio, Brad Pitt și Margot Robbie - blockbuster-ul lui Tarantino surprinde drama psihologică a căutătorului de comori, a acelui American Dream seeker, proiectată pe fundalul unei veritabile societăți woodstockiene.


Pe scurt, fiecare personaj trăiește în propriul film, iar asta este o chestie cât se poate de bine surprinsă de regizorul american de origine italiană: de la drama primadonei aflată în căutarea mult râvnitului succes cinematografic, portretizată prin intermediul personajului interpretat de DiCaprio, Rick Dalton, la eșecul actoricesc al prietenului ironic de devotat, Cliff Booth (Brad Pitt) și la viața tumultoasă a tinerei Sharon Tate (Margot Robbie), în memoria căreia Tarantino a gândit un final compensatoriu, reactivând genele happy ending-ului american.


Lipsită de clișeele filmului de duzină, acțiunea cedează locul, în această tragicomedie, elementelor psihologice care alcătuiesc o imagine extrem de complexă a personajelor ușor stereotipizate. Ceea ce este cu adevărat inedit la această peliculă este felul în care cele două emisfere ale Los Angelesului de la sfârșitul anilor '60 - lumea hollywoodiană și cea a comunității hippie - coexistă, într-un mediu marcat de incertitudini, în care singurul obiectiv al actanților este să se facă auziți (într-un fel sau altul...).


Finalul, deloc previzibil, vine după două ore și 40 de minute și menține, într-un stil liber, ideea pe care șarjează, de altfel, întreg filmul: într-o lume mult prea haotică, alimentată de vicii, fanatism și mult prea multă celebritate, trebuie să te lupți constant, cu toate mijloacele, pentru supraviețuire... Un fel de interesul poartă fesul al nostru, adaptat universului american șaizecist.


Coloana sonoră este extraordinar de bine aleasă. Așa cum era de așteptat.

Prestanța actorilor: 11/10. Veriga slabă? Alternarea planurilor paralele este ușor haotică.


All in all, e un must al anului 2019 pe care, cu siguranță, îl vom regăsi printre nominalizările Academiei.




Maria Aida Cărămidaru


Sursă foto: news.ro


64 afișări0 comentarii

Comments


bottom of page