top of page
Poza scriitoruluiMaria Aida Caramidaru

Ghidul cetățeanului responsabil, episodul 3: Paleologu - Diaconu

Actualizată în: 30 dec. 2019

Prezentarea candidaților pentru alegerile prezidențiale de anul acesta continuă cu două dintre cele mai interesante aparențe de pe listele electorale: Theodor Paleologu și Mircea Diaconu.


Dacă cel dintâi reprezintă un nume de rezonanță pentru cultura românească, o figură cu ștate vechi în lumea burgheză a capitalei, cel din urmă se recomandă simplu un om. Actor de profesie, Mircea Diaconu candidează independent pentru funcția de președinte, cu toate că se bucură de susținerea partidelor ALDE și PRO România. La polul opus, Theodor Paleologu, eseist, profesor, diplomat și om politic, descendent al domnitorului Constantin Brâncoveanu, reprezintă Partidul Partidul Mișcarea Populară (PMP).


  • Partidul Mișcarea Populară (PMP) - Theodor Paleologu

Poziție pe axa politică: Centru-dreapta (idei promovate: non-intervenționism în economie, atlantism)

Ideologie politică: Conservatorism social, creștin democrație, liberalism economic.

  1. Din punct de vedere economic, partidul reprezentat de Theodor Paleologu susține o economie liberă, de piață, în cadrul căreia intervenția statului să fie minimală, încurajându-se, astfel, concurența loială între actorii financiari, menită să stimuleze direcțiile strategice pe termen mediu și lung. Mai mult, PMP manifestă tendințe europeniste, considerând fondurile europene o sursă însemnată a creșterii economice sustenabile și pledând pentru intrarea în zona euro.

  2. Din punct de vedere politic, Partidul Mișcarea Populară se încadrează în spectrul partidelor de centru-dreapta, care, deși, îndreptate spre inovație și dezvoltare durabilă în cadrul structurilor politico-economice (în cazul de față, UE și NATO), susțin totodată valorificarea fondului autohton și promovarea identității naționale. În plan intern, programul PMP urmărește realizarea unui stat care se ocupă cu precădere de funcțiile suverane (apărare, siguranță naţională, ordine, politică externă, monedă) și intervine doar subsidiar în restul domeniilor, respingând ideea de stat care reglementează fiecare aspect al vieţii umane. În plan extern, formațiunea politică de centru-dreapta sprijină Republica Moldova pentru punerea în aplicare a Acordului de Asociere cu UE, în vederea realizaării idealului unionist, dar și introducerea votului prin corespondență.

  3. Din punct de vedere social, partidul lui Paleologu susține vehement meritocrația, considerând că cine muncește trebuie să aibă mai mult decât cine nu muncește. De asemenea, viziunile profund capitaliste ale PMP se concretizează în plan social prin ideea conform căreia sărăcia nu dispare prin ajutoare sociale, ci prin acele condiții în care oamenii pot munci atât cât doresc, văzându-și răsplătite eforturile. Alături de toate acestea, formațiunea reprezentată de Theodor Paleologu militează pentru păstrarea tradiției societății românești și a imaginii familiei, pentru promovarea limbii române ca principal element ereditar, pentru respectarea diversității și a minorităților, fără alterarea valorilor naționale, iar ca element de noutate față de celelalte platforme electorale, programul candidatului PMP militează pentru promovarea culturii și a artelor în România, acest lucru fiind garantat de o lege a mecenatului.

Sloganul campaniei: Suntem deștepți, dar mulți!

Site oficial: www.pmponline.ro




Surse foto: digi24.ro & gandul.info


  • Mircea Diaconu - candidat independent (susținut de ALDE și PRO România)

Fiind un candidat independent, în cazul lui Mircea Diaconu nu se poate vorbi clar despre o orientare pe axa politică, ci în termeni relativ vagi despre ideile pe care le promovează și pe care își fundamentează campania. Acesta își face debutul pe scena politică în anul 2008, ca senator PNL. Patru ani mai târziu, devine Ministru al Culturii în cabinetul condus la vremea aceea de Victor Ponta. În prezent, domnul Diaconu activează pe cont propriu, urmărind exclusiv interesele cetățenilor (el și toți ceilalți 13 power rangerși).


Poziție pe axa politică: Nedefinită (așa cum susțne Mircea Diaconu, un președinte adevărat nu e de stânga, nu e de dreapta, el este nepartizan şi al tuturor românilor.) (idei promovate: cetățeanul - egal cu statul, transparență).

Ideologie politică: Nedefinită

  1. Din punct de vedere economic, candidatul indepnedent, Mircea Diaconu, mizează pe dezvoltarea sectorului agricol, care să contribuie la o creștere economică vizibilă, pe reducerea sărăciei în mediul rural și pe incluziunea socială a cetățenilor. Mai mult, omul Mircea Diaconu susține în plan economic valorificarea potențialului transportului pe Dunăre și îmbunătățirea infrastructurii ca parte a unui proiect cu mare potențial și importanță atât pentru România, cât și pentru Uniunea Europeană.

  2. Din punct de vedere politic, chiar dacă nu se înscrie în principiile vreunei doctrine, candidatul susținut de ALDE și de PRO România, promovează deschiderea către UE și NATO, în ale căror structuri politico-economice România ar trebui să își consolideze statutul de țară membră. Tototdată, candidatul independent încurajează parcursul european al Republicii Moldova, întrucât, așa cum subliniază în cadrul programului său prezidențial, integrarea europeană a statului vecin și prieten reprezintă un interes real pentru țara noastră. În plan intern, Mircea Diaconu promite electoratului că își va îndeplini cu sfințenie depozitul sacru de Președinte, al cărui principal rol este să medieze conflictele dintre puterile statului.

  3. Din punct de vedere social, Mircea Diaconu și-a construit campania pe ideea de conservare a tradițiilor, pe valorile familiale și creștin-ortodoxe, pe legătura dintre generații și pe respectul pentru cei vârstnici. Întreaga sa platformă electorală se fundamentează pe nevoia oamenilor de a fi reprezentați de un om simplu, nepartizan, care să le reprezinte interesele într-un mod transparent, desecretizat.

Sloganul campaniei: Cu bună-credință pentru România!

Site oficial: mirceadiaconu.ro



PS: Articolul are caracter informativ și apolitic.




Maria Aida Cărămidaru




41 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page