DEX: Casa noastră arde!
- Maria Aida Caramidaru
- 20 sept. 2019
- 3 min de citit
Cel mai mare dicționar explicativ român din mediul virtual, dexonline.ro, a inițiat o acțiune remarcabilă, menită să atragă atenția asupra unui fapt cât se poate de îngrijorător: casa noastră arde!!! Timp de 24 de ore, site-ul nu va putea fi accesat, în semn de protest față de lipsa de inițiativă guvernamentală, în problemele de conservare a mediului înconjurător (pentru că politica are crize mult mai importante de rezolvat decât cauzele ce duc treptat la distrugerea planetei. Chestii serioase, dom'le).
Trăim într-o societate atât de modestă în valori, atât de șubred ancorată în nevoile reale ale omenirii, încât contribuim cu o inconștiență crasă la distrugerea unicului habitat care permite existența rasei umane: Terra. (Short reminder: dacă Terra moare, am cam încurcat-o și noi.).
Ca să citez câteva statistici extrem de alarmante din articolul celor de la dexonline.ro (pe care vă invit să îl citiți și să îl distribuiți), omenirea a ras de pe fața Pământului 60% dintre animalele vertebrate din 1970 și până astăzi. 60%!!! În nici 50 de ani... Dacă acest lucru nu ți se pare suficient de relevant, află că în mai puțin de o sută de ani se estimează că nivelul Oceanului Planetar va crește cu aproximativ 2 metri, ceea ce ar cauza strămutarea a 187 de milioane de oameni. (Adică cam cât ar însuma populația a 10 Românii).
Cauzele principale ale acestor fenomene extarordinar de grave pentru întreaga planetă?Defrișările masive din ultimele decenii și emisiile de gaze cu efect de seră produse în mai toate industriile.
Pe scurt: Putere. Influență politică. Bani. Foarte mulți bani (dar asta este altă poveste).
Ce putem face noi, simpli muritori de rând, onești plătitori de taxe și impozite?
să aruncăm ambalajul, șervețelul din buzunar sau orice alt lucru de care considerăm că nu mai avem nevoie, la tomberonul potrivit pentru tipul de material din care este confecționat (plastic, hârtie sau sticlă). Nu pe stradă, în parc, în vreun tufiș, în ape sau în cine știe ce alt loc... Dacă starea acestor obiecte ne permite, este indicat să le refolosim!! În felul acesta, contribuim la reducerea consumului de materii prime (nimic nu se pierde, totul se transformă, remember?).
data viitoare când ne urcăm în mașină, am putea lua în considerare opțiunea de a merge pe jos. Sau cu bicicleta. E mult mai benefic atât pentru sănătatea noastră, cât și pentru cea a planetei. So, you see? It's a win-win situation!
nimeni nu a spus că este nevoie să devenim vegani, dar reducerea consumului de carne este, cu siguranță, un aspect la care am putea lucra fiecare dintre noi. Pentru binele suprem al Terrei, desigur.
Pentru mulți, toate aceste date sunt doar praf în ochi. Statistici peste statistici realizate de niște șoricei de laborator care nu au descoperit încă satisfacția conferită de un grătar sățios în mijlocul pădurii (că vorba aia, avem destule păduri virgine și neamanetate străinezilor, de ce să nu profităm, zic). Problema este că toate cifrele astea de pe hârtie se transpun ușor, ușor, de la an, la an, în aerul pe care îl respirăm, în apa pe care o bem, în alimentele pe care le consumăm. Și dacă noi am scăpat ieftin până acum, nu aceeași soartă o vor avea și copiii noștri. Nepoții noștri. Copiii lor.
Nu știu ce a mai rămas de salvat din această planetă. Dar indiferent de miză, este de datoria mea, a ta, a noastră, a tuturor să luăm inițiativă cât încă nu este prea târziu.
Casa noastră arde! Tu ce faci?
Maria Aida Cărămidaru

Comments